Beschrijving

Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen. De site is vermoedelijk voor het eerst bebouwd op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de hoeve uit een boerenhuis en een landgebouw aan de westzijde van het erf. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft voor het eerst de schuur aan de oostzijde van het erf weer. Circa 1834 is de hoeve eigendom van weduwe P. Gheysens uit Harelbeke. Volgens het kadaster wordt het bakhuis opgetrokken vóór 1864 in opdracht van Franciscus Gheysens uit Harelbeke (registratie in 1879). In 1915 bouwt de familie Blomme uit Deerlijk een zwingelarij ten zuiden van de schuur.

Lange erfoprit vanaf de Knokstraat. Hoevegebouwen van verankerde baksteen, gelegen rondom een centraal erf.

Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Wit beschilderd volume op grijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen voorzien van bewaard houtwerk. Lage aanbouw onder pannen lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Eind 18de- of begin 19de-eeuwse schuur onder een sterk overkragend pannen zadeldak, gelegen aan de oostzijde van het erf.

In oorsprong 19de-eeuws bakhuis aan de zuidwestzijde van het erf. Grotendeels verbouwd/herbouwd, langgerekt volume, zie gebruik van betonnen snelbouwstenen en grote vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/145, 1916/60.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten Popp, Arrondisssement Kortrijk, nr. 205: Desselgem, 1840-1850.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Kaerte figurative van de heerlykheyd van de parochie van Desselghem en Beveren met hun bestrek in de parochien Wareghem en Deerlyck, competerende d'abdy van St-Pieters, gemaekt door Gudwalus Van der Marien, 1675.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie