Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen. De site is vermoedelijk voor het eerst bebouwd op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de hoeve uit een boerenhuis en een landgebouw aan de westzijde van het erf. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft voor het eerst de schuur aan de oostzijde van het erf weer. Circa 1834 is de hoeve eigendom van weduwe P. Gheysens uit Harelbeke. Volgens het kadaster wordt het bakhuis opgetrokken vóór 1864 in opdracht van Franciscus Gheysens uit Harelbeke (registratie in 1879). In 1915 bouwt de familie Blomme uit Deerlijk een zwingelarij ten zuiden van de schuur.
Lange erfoprit vanaf de Knokstraat. Hoevegebouwen van verankerde baksteen, gelegen rondom een centraal erf.
Vermoedelijk 18de-eeuws boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Wit beschilderd volume op grijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen voorzien van bewaard houtwerk. Lage aanbouw onder pannen lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Eind 18de- of begin 19de-eeuwse schuur onder een sterk overkragend pannen zadeldak, gelegen aan de oostzijde van het erf.
In oorsprong 19de-eeuws bakhuis aan de zuidwestzijde van het erf. Grotendeels verbouwd/herbouwd, langgerekt volume, zie gebruik van betonnen snelbouwstenen en grote vensters.
Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/145, 1916/60.
Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Kaerte figurative van de heerlykheyd van de parochie van Desselghem en Beveren met hun bestrek in de parochien Wareghem en Deerlyck, competerende d'abdy van St-Pieters, gemaekt door Gudwalus Van der Marien, 1675.
Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)