• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, gelegen op het einde van de straat bij de hoek met de Wetstraat. De huidige gebouwenconfiguratie is tot stand gekomen op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Op het erf is een recente nieuwbouwvilla opgetrokken.

Historiek

De site is voor het eerst bebouwd op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën. Op het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt in 1771 door C.P. Minne, wordt nog steeds één volume weergegeven, op dat moment in het bezit van Adolphus Van den berghe. Volgens het kadaster is het circa 1834 eigendom van rentier Fr. Van den berghe uit Gent en bewoond door de weduwe van Walterius Verhoene. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft het boerenhuis, de schuur en een bakhuis aan de straatkant weer. Het boerenhuis wordt volgens het kadaster in 1875 gedeeltelijk herbouwd in opdracht van rentenier Carolus Lefevre uit Gent. In 1916 bouwen de weduwe en kinderen van Maurits Nypels uit Gent een motorzwingelarij aan de zuidzijde van het erf. Bouw in de jaren 1950 van de stallingen in het verlengde van de schuur. In het begin van de 21ste eeuw worden het bakhuis en de motorzwingelarij afgebroken voor de bouw van een nieuwbouwvilla.

Voormalige hoevegebouwen gelegen rondom een verhard erf met nieuwbouwvilla.

Boerenhuis aan de oostzijde van het erf. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw op een grijs beschilderde plint en onder een geknikt zadeldak met pannen. Rechthoekige en deels aangepaste openingen met vernieuwd houtwerk. Lagere aanbouwen onder pannen lessenaarsdaken tegen beide zijgevels.

Eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse schuur met geïncorporeerde stalling aan de noordzijde van het erf. Wit beschilderde en verankerde baksteenbouw op een grijs beschilderde plint en onder een overkragend pannen zadeldak. Erfgevel met rechthoekige of getoogde openingen, onder meer poort en staldeuren. Uitbreiding aan de straatkant uit de jaren 1950 onder een platte bedaking.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1875/6, 1916/43.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Kaerte figurative van de heerlykheyd van de parochie van Desselghem en Beveren met hun bestrek in de parochien Wareghem en Deerlyck, competerende d'abdy van St-Pieters, gemaekt door Gudwalus Van der Marien, 1675.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Vierden canton genaemt den Waelshouck, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie