erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208534
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve, gelegen in een bocht van de Leiestraat. Volgens het kadaster worden het boerenhuis, de schuur en het bakhuis gebouwd in 1869-1870 in opdracht van Henricus Vanderbrugghen uit Kortrijk. In 1879 is de hoeve eigendom van handelaar August Veys uit Harelbeke. De hoeve is vandaag gelegen bij een nieuwbouwvilla.

Verharde erfoprit en erf, toegankelijk met recent, ijzeren hek. Boerenhuis en schuur op L-vormig grondplan. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Boerenhuis aan de noordzijde van het erf met gecementeerde plint. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien (beluikte vensters). Bewaard houtwerk. Dwarsschuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuis aan de oostzijde van het erf. Centrale dwarsdoorrit en rechthoekige openingen onder betonnen lateien. Bakhuis aan de zuidwestzijde van het erf. Recenter bijgebouw aan de zuidzijde van het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1872/5, 1879/35.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208534 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.