erfgoedobject

Herdenkingsmonument voor Wereldoorlog slachtoffers

bouwkundig element
ID
208539
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208539

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herdenkingsmonumenten voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, opgericht tegen de zuidgevel van de Sint-Martinuskerk. Volgens een foto van 1920 is het herdenkingsmonument oorspronkelijk geplaatst tegen de kerkhofmuur. Vermoedelijk wordt het monument, bij de ontruiming van het kerkhof in 1945, verplaatst naar de huidige locatie. Rechts van het oorspronkelijke herdenkingsmonument wordt op het einde van de 20ste of in het begin van de 21ste eeuw een tweede monument opgericht.

Oorspronkelijk herdenkingsmonument, voorafgegaan door een arduinen omheining met vier hoekpaaltjes verbonden met buisleuningen. Arduinen monument, opgevat als drieluik. Verhoogd middengedeelte met bekronend segmentboogvormig topstuk met hoekacroteria, opschrift "HULDE AAN ONZE ..." en spitsboogvormige bekroning met bloemmotief. In het segmentboogveld bevindt zich de voorstelling van een gele helm, sabel en wingerd tegen een bruine achtergrond. Het middengedeelte vermeldt bovenaan "1914 HELDEN 1918" en onderaan "1940-1945"; daartussen twee gekruiste palmtakken met een banderol met opschrift "EER-VADERLAND" en de namen van de gesneuvelden. Zijgedeeltes geflankeerd door vierkante zuilen met kapiteel met twee steekkappen, versierd met palmtak en bloemknop. Op het linkergedeelte de namen van de "MARTELAARS" en op het rechtergedeelte de namen van de "SLACHTOFFERS".

Recent herdenkingsmonument, in sobere, grijze steen met getrapte bekroning. Centraal plakkaat in rechthoekige, omlijste nis met opschrift "HET COMITE VAN DE BEVRIJDING EN VREDE EN GANS DE BEVOLKING VAN DESSELGEM BETUIGEN HIERMEDE VOOR EEUWIG HUN DANKBAARHEID EN ERKENTELIJKHEID AAN DE GEALLIEERDE GESNEUVELDEN VAN BEIDE OORLOGEN (...)"

  • COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 39.
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1995, p. 87.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herdenkingsmonument voor Wereldoorlog slachtoffers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208539 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.