erfgoedobject

Janssenskapel

bouwkundig element
ID
208544
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208544

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Janssenskapel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Janssenskapel
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Janssenskapel
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op de hoek met de Carrestraat (gelegen in de zuidoosthoek), zogenaamde "Janssenskapel", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Door zijn hoge ligging (de straat stijgt vanaf de Belhuttebaan naar de Carrestraat toe), is de neogotische kapel erg beeldbepalend. De kapel werd in 1899 gebouwd door de familie Christiaen-Desnick uit dank voor genezing van hun zoon. Sinds 1965 is de kapel eigendom van de kerkfabriek. De benaming "Janssenskapel" zou verwijzen naar pachter Francis Janssens die circa 1840 de landerijen rondom de kapel pachtte.

De hoger gelegen kapel is bereikbaar via bakstenen trappen. Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorsluiting. Rode baksteenbouw onder zadeldak (imitatieleien). Voorgevel met aandak als tuitgevel met kruisbekroning, in het gevelveld rosasvenster. Gebruik van blauwe hardsteen voor vensterafzaten en dekstenen. De gevels zijn geritmeerd door steunberen met versnijdingen en spitsbogige muuropeningen. Planken vleugelpoort.

Deels ontpleisterd interieur: spitstongewelf met houten beplanking. Geschilderde opschriften in banderol: "O.L.V. VAN HET H.HART B.V.O." en "GELOOFD ZIJ JESUS CHRISTUS AMEN" (op trekbalk). De bidruimte met bidbanken is van het altaar gescheiden door een neogotisch hekwerk van hout en ijzer. Altaar met polychroom beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Cementtegelvloer met boordmotief. In het vierlobbig glasraam boven de deur, "M" van Maria.

 • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
 • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
 • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 8, 2000, p. 61.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Janssenskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208544 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.