erfgoedobject

Vlashandelaarswoning met magazijn en roterij

bouwkundig element
ID
208550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208550
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaande woning met geïncorporeerd magazijn en een achtergelegen roterij, volgens het kadaster opgetrokken in 1920 door vlaskoopman Desideer Callu. In 1948 erft wasserijuitbater Lucien Callu de gebouwen en wordt de roterij herbestemd en aangepast tot wasserij. Tuin links van de woning, aan de straatkant afgesloten door de garage en een bakstenen muur met ijzeren hek.

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën + één poorttravee onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen straatgevel op een arduinen plint. Getoogde openingen, aan de straatkant met arduinen sluit- en aanzetstenen. Aangepaste poortopening onder metalen balk. Wit beschilderde achtergevel met muizentandfries. Bewaard houtwerk in straat- en zijgevel.

Voormalige roterij achter de woning. Roterij, deels opgetrokken in beton en deels in betonskeletbouw opgevuld met metselwerk. Vrij hoge waterbak en verjongende, bakstenen schoorsteen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1920/2, 1948/6.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES003.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vlashandelaarswoning met magazijn en roterij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208550 (Geraadpleegd op )