erfgoedobject

Dorpswoning en café

bouwkundig element
ID
208551
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208551

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en café
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en café
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijwoning (nummer 33) en café " 't Motje" (nummer 35), gelegen op de hoek met het doodlopende straatje "Het Straal" dat voorheen leidde naar de vroegere herberg "Het Straal" of "Australië". Woning en herberg met 19de-eeuwse kern. De bestaande bebouwing wordt volgens het kadasterarchief in 1892 in opdracht van de weduwe en de kinderen van Hendrik Debrabandere gedeeltelijk herbouwd en opgesplitst in twee woningen. Herberg "Prins Albert" op de hoek met "Het Straal" wordt voor het eerst vermeld in het bevolkingsregister van 1900-1910; de herberg wordt opgericht vóór 1909 (kroonprins Albert wordt in 1909 koning van België). In 1910 wordt de herberg uitgebaat door vlaskoopman Cyriel Naessens en herbergierster Marie Vanhoutte. Sinds 1986 is nummer 35 ingericht als herberg "'t Motje".

Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder een gemeenschappelijk, half schilddak bedekt met pannen.

Nummer 35, hoekhuis met afgeschuinde hoektravee onder ezelsoor op de begane grond. Bepleisterde en beschilderde straatgevels met imitatievoegen op een grijs beschilderde plint. Rechthoekige openingen onder sluitsteen op de verdieping, aangepaste openingen op de begane grond (vernieuwd houtwerk).

Nummer 33 met gelijkaardig opgevatte straatgevel, doch zonder imitatievoegen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1893/1.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 321-323.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning en café [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208551 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.