Vlasschuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasbedrijf

Beschrijving

Vlasbedrijf Dewaele met roterij, zwingelarijen en vlasschuren, gelegen op de hoek met de Sprietestraat.

Historiek

Volgens de inventaris van het vlaserfgoed in het Leiebekken wordt in 1932-1933 een roterij met warm- en koudwaterbak opgetrokken. Het kadaster registreert de bouw van de roterij gebouwd in 1935 in opdracht van landbouwer August Steelandt. In 1938 laat August Steelandt de roterij uitbreiden en de zwingelarij optrekken; de kleine zwingelturbine zou over twee trommels beschikken. Een studie met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen vermeldt dat krotenverhandelaar Theofiel Steelandt in 1941 over één warmwaterroterij met vier rootkamers (totale rootcapaciteit van 160 m3) en één zwingelturbine beschikt. Het dubbele vlasmagazijn links van de roterij en zwingelarij wordt volgens het kadaster in 1946 gebouwd door hoger vermelde samen en vlashandelaar Theophiel Steelandt. Volgens de inventaris van het vlaserfgoed wordt na de Tweede Wereldoorlog nog een rootkamer bijgebouwd met een warm- en koudwaterbak (westzijde van de bestaande roterij?). In 1950-1955 worden de twee rootkamers binnenin de roterij voorzien. Sinds circa 1952-1953 beschikt de zwingelarij over vier trommels. Volgens de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1974 en 1993) worden in het laatste kwart van de 20ste eeuw de opslagplaatsen, schuren en de nieuwe zwingelarij achteraan de site opgetrokken. Circa 1994 wordt de bedrijvigheid in de roterij stilgelegd en wordt het gebouw gebruikt als opslagplaats. De nieuwe zwingelarij en de vlasschuren zijn nog steeds in gebruik door het moderne vlasbedrijf Dewaele.

Beschrijving

Vlassite bestaande uit een voormalige roterij, een oude en nieuwe zwingelarij en verscheidene vlasschuren. De recentere uitbreidingen bevinden zich aan de noordzijde van de site (schuren, opslagplaatsen en nieuwe zwingelarij).

Betonnen roterij van 1935 aan de zuidwestzijde van de site. De roterij beschikt over vijf rootkamers aan de straatkant en twee rootkamers binnenin. Boven de rootkamers bevinden zich twee maal twee warm- en koudwaterbakken (zie twee bouwfases); één van de warmwaterbakken heeft een kijkgat. In totaal zijn er negen kijkgaten en vier inkepingen voor kijkgaten. Bewaarde klimijzers en ijzeren schuifdeuren op hangrails.

Stookplaats aan de noordzijde van de roterij met een verjongende, bakstenen schoorsteen met metalen banden. Bewaarde stookketel en kranensysteem. De ketel is volgens de inventaris van het vlaserfgoed vermoedelijk afkomstig van "VYNCKE INSTALLATEUR HARELBEKE" en dateert van na de Tweede Wereldoorlog (oorspronkelijk twee branders en stookolie).

Oorspronkelijke zwingelarij van 1938, gelegen achter de stookplaats en de roterij. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder een golfplaten zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechthoekige openingen onder betonnen lateien. Aan de oostzijde, schuifpoort op hangrail en ijzeren buitentrap. Verdieping een zwingelafdeling in L-vorm. Bewaarde zwingelmachines, onder meer zwingelturbine en machines voor stofafzuiging en vlasbinding; opschriften "VANHAEUWAERT KUURNE" en "MACHIENEN VOOR DE VLASBEWERKING/ KONSTRUCTIE WERKHUIZEN/ VANHAEUWAERT KUURNE".

Dubbele vlasschuur van 1946 aan de westzijde van de site. Baksteenbouw onder golfplaten zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Straatgevel met twee dubbele schuifpoorten op hangrails. Beglaasde, mijtervormige heiligennis boven de linkerpoort.

Driebeukige bakstenen schuur onder zaagtandbedaking (deels pannen, deels golfplaten) aan de overzijde van de straat. Spitsboognis voor heiligenbeeld met bakstenen omlijsting en bekronend bakstenen kruisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1935/28, 1938/26, 1946/37.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES005.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 84.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

Het bedrijf is volledig gemoderniseerd; alleen de dubbele vlasschuur van 1946 aan de westzijde van de site is bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els