erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
208579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208579

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dieper gelegen, 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen. Eerste weergave op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764. De omwalde hoeve bestaat in 1764 uit een boerenhuis, twee landgebouwen aan de zuidzijde van het erf en een poortgebouw, en is bereikbaar via een L-vormige toegangsdreef, gelegen ten westen van de huidige oprit. Circa 1834 eigendom van Joseph Chomé uit Kortrijk en bewoond door Francies Vercruysse. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft een omwalde hoeve weer met boerenhuis, een landgebouw aan de oost- en zuidzijde van het erf en een bakhuis. In 1873 wordt het landgebouw aan de oostzijde van het erf vergroot in opdracht van Julie Chomé uit Kortrijk. Volgens het kadaster laat zij in 1893 ook het boerenhuis herbouwen. Op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1959-1961) is de omwalling deels verdwenen en is de huidige erfoprit reeds aangelegd.

Lange, verharde erfoprit met aan weerszijden een recente afsluiting. Recente landgebouwen aan de zuid- en westzijde van het erf. Boerenhuis aan de noordzijde en landgebouwen aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Landgebouwen met lagere aanbouwen onder lessenaarsdak tegen de zij- en achtergevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/133, 1894/10.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.