Heilig Hartkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel

Beschrijving

Opgericht in 1946 tegen de rechterzijgevel van de voormalige herberg "De Meierie" (nummer 23). Gebouwd in opdracht van de familie Willaert als dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aan de straatkant gelegen kapel, omgeven door taxus en voorafgegaan door een buishek tussen vierkante, bakstenen pijlers op een arduinen plint en met arduinen dekstenen. Roodbakstenen kapel onder een steil zadeldak bedekt met leien. Gebruik van arduin voor de plint, de sluitsteen boven de spitsboogvormige toegang en het kruisje in de geveltop. Geelbakstenen interieur onder spitsbooggewelf. Roodbakstenen altaar; recent verdwenen beeld van Heilig Hart.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Desselgem, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek (deel 2), in De Gaverstreke, jg. 34, 2006, p. 169.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie