Jongensschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 14, Waregem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Jongensschool

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige jongensschool uit het laatste kwart van de 19de eeuw, thans bibliotheek van Desselgem.

In 1879 schenkt senator Jules Lammens uit Gent een perceel bouwgrond voor de bouw van een vrije jongensschool. Hij laat er samen met Louis Vandepoele uit Gent een school optrekken met een achtergelegen bijgebouwtje. Links van het schoolgebouw wordt het aanpalende schoolhuis opgetrokken. Ondanks de Wet Van Humbeeck (1879), wordt de vrije jongensschool met steun van pastoor Nisse vrijwel onmiddellijk in gebruik genomen. De school wordt echter met stenen bekogeld, wat de schoolstrijd in Desselgem inluidt. In 1881 wordt het bijgebouw achter het schoolgebouw vergroot. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de vrije jongensschool overgenomen door de gemeente. In de jaren 1960 wordt de school ondergebracht in de nieuwe gebouwen aan de Pompoenstraat. Later wordt de bibliotheek er ondergebracht.

Lage baksteenbouw van tien traveeën op een gecementeerde plint en onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Straatgevel onderverdeeld door muurpenanten. De vier centrale traveeën zijn opgetrokken boven de dakrand; gecementeerd paneel met opschrift "JONGENSSCHHOOL". Segmentboogvormige openingen met vernieuwd houtwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1880/1, 1882/3.
  • PHILIPPE R., 150 jaar zusters Heilige Familie Desselgem: geschiedenis van 1857 tot 2007, Ieper, 2007, p. 14-16.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Waregem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.