erfgoedobject

Vlasserswoning met vlasschuur

bouwkundig element
ID
208597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208597

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige, vrijstaande vlasserswoning met achtergelegen vlasschuur. Volgens het kadaster laat vlashandelaar Georges Vanhoutte in 1940 de vlasschuur optrekken samen met een achtergelegen zwingelarij. In 1948 registreert het kadaster de bouw van de woning (ingebruikname in 1949), eveneens in opdracht van Vanhoutte.

Rechts van het enkelhuis, verharde oprit met recente poort. Oranje baksteenbouw onder een pannen schilddak met dakvenster aan de straatkant. Hoge schouwpartijen met geelbakstenen banden. Geelbakstenen straatgevel op een arduinen plint. Verdiepte toegang geflankeerd door geelbakstenen muurdammen. Vernieuwd houtwerk. Achtergelegen, bakstenen vlasschuur (nok loodrecht op de straat). Straatgevel met klein topstukje en een rechthoekige, vernieuwde poort (bewaarde hangrail) en bovengelegen rondboogvormige heiligennis in bakstenen omlijsting.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1940/2/2, 1948/13.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vlasserswoning met vlasschuur [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208597 (Geraadpleegd op 13-05-2021)