• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning met volgens het kadaster een achtergelegen bijgebouw, oorspronkelijk een zwingelkot. De woning en het zwingelkot zijn volgens het kadaster gebouwd in 1906-1907 in opdracht van hoefsmid Ferdinand Vandenhende.

Dubbelhuisje van anderhalve bouwlaag. Wit beschilderde, verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met zwarte, Vlaamse pannen. Bepleisterde en grijs beschilderde plint met imitatievoegen. Rechthoekige bovenvensters tussen doorgetrokken boven- en onderdorpels. Licht getoogde openingen op de begane grond. Fraai bewaard houtwerk, onder meer schuiframen en paneeldeur met deurrooster en bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1907/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie