Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens de literatuur opgericht in 1943 ter vervanging van een kapel die volgens de literatuur minstens opklimt tot de 18de eeuw en die de tegenpool van het Beverse Kutskapelletje zou vormen (beiden eigendom van het "Munkenhof") en voor het eerst wordt aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch instituut (1898). Volgens het kadaster is de kapel echter gebouwd in 1955 door vlashandelaar Richard Neirynck; de kapel wordt aangebouwd tegen een bestaande woning met aanpalend magazijn (nr. 107), gebouwd in 1924 (woning) en 1926 (schuur) door vlaskoopman Richard Delodder. De kapel wordt geflankeerd door een cipreshaag.

Grotendeels beschilderde, rode baksteenbouw onder een zadeldak met zwarte natuurleien. Gemetst kruisje in de geveltop. Rondboogvormige toegang met dubbel, ijzeren traliehek, met in het traliewerk de letters "AVE MARIA". Volgens de literatuur zijn de cijfers "24 12 43" verwerkt in het traliehek.

Interieur. Roodbakstenen interieur met tongewelf. Kleurrijke cementtegelvloer met recentere, marmeren plint. Gemetst altaar met marmeren afdekplaat; daarboven rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1924-1926/15, 1926/15, 1955/18.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Desselgem, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 7.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen, Een tijdskroniek (deel 2), in De Gaverstreke, jg. 34, 2006, p. 146, 148.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Waregem)

is gerelateerd aan Hoeve Munkenhof

Munkenhofdreef 2-6, Waregem (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Kutskapel

Hoonakkerdreef zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.