Vlashandelaarswoningen met zwingelarij

Beschrijving

Voormalige vlasserswoningen met aanpalende zwingelarij. Volgens het kadaster worden de woning nummer 194 en de aanpalende zwingelarij gebouwd in 1915 en vergroot in 1940 in opdracht van vlashandelaar Aloïs Lefebre. In 1949 laat Aloïs Lefebre het naastgelegen magazijn van 1927 omvormen tot de woning nummer 192.

Gekoppelde, bakstenen woningen deels onder een platte bedaking en deels onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen straatgevels uit de jaren 1940 met strekse lagen baksteen op een arduinen plint, hoger opgetrokken travee bij nummer 194. Verdiepte toegang, bij nummer 194 onder luifel en bovenlicht. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk.

Voormalige, aanpalende zwingelarij. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Straatgevel met rechthoekige, vernieuwde poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1915/7, 1927/11, 1940/12, 1949/12.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie