erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
208606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208606
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Kantien". Volgens het kadaster opgetrokken in 1873 door landbouwer Ludovicus Courtens als woning met achtergelegen landgebouw. In 1886 wordt de woning volgens het kadaster uitgebreid met de rechtertravee. Volgens de literatuur wordt de woning circa 1900 ingericht als hoger vermelde herberg. De herbergnaam verwijst naar een Franse "cantine" of drankgelegenheid (vermoedelijk onder invloed van de Desselgemse steenbakkers-seizoensarbeiders in Frankrijk). De uitbaters van de herberg uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn tevens ook actief in de vlasnijverheid. In 1985 wordt de herberguitbating stopgezet. Eénlaags dubbelhuis van wit beschilderde, verankerde baksteen op een gepekte plint en onder een pannen zadeldak. Straatgevel met geprofileerde daklijst en centrale dakkapel onder sleepdak. Licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk (beluikte vensters). Later toegevoegd travee rechts met groot venster.

Achtergelegen bakstenen landgebouw onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1873/2, 1887/2.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 301-305.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.