Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg "De Kantien". Volgens het kadaster opgetrokken in 1873 door landbouwer Ludovicus Courtens als woning met achtergelegen landgebouw. In 1886 wordt de woning volgens het kadaster uitgebreid met de rechtertravee. Volgens de literatuur wordt de woning circa 1900 ingericht als hoger vermelde herberg. De herbergnaam verwijst naar een Franse "cantine" of drankgelegenheid (vermoedelijk onder invloed van de Desselgemse steenbakkers-seizoensarbeiders in Frankrijk). De uitbaters van de herberg uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn tevens ook actief in de vlasnijverheid. In 1985 wordt de herberguitbating stopgezet. Eénlaags dubbelhuis van wit beschilderde, verankerde baksteen op een gepekte plint en onder een pannen zadeldak. Straatgevel met geprofileerde daklijst en centrale dakkapel onder sleepdak. Licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk (beluikte vensters). Later toegevoegd travee rechts met groot venster.

Achtergelegen bakstenen landgebouw onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1873/2, 1887/2.
  • DELANGE B., DUCATTEEUW E., De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen (4), in De Gaverstreke, jg. 36, 2008, p. 301-305.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie