Dorpswoning van 1867

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1867

Beschrijving

Huis in 1867 gebouwd ter vervanging van een volume evenwijdig met Moerdijkbeek-Oost dat reeds aangeduid was op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1835). In 1867 wordt een nieuwe constructie "huis en plaets" gebouwd door eigenaar Karel Serruys (Oostende): een huis parallel met en aan de Leugenboomstraat, tegen de linker zijgevel aanbouw, mogelijk van bakhuis; achter het huis ligt een parallel nutsgebouw. In 1889 wordt door eigenaars Karel en Jan Baeckelandt, respectievelijk een Koekelaarse bakker en timmerman, het vermoedelijke bakhuis afgebroken en over de hele breedte een travee bijgebouwd. Bij de mutatie van 1889 wordt het nutsgebouw achteraan omschreven als een werkwinkel. In 1942 wordt het werkhuis in de lengte vergroot.

Roodbakstenen dubbelhuisvolume (1867) van vijf traveeën onder overkragend zadeldak (rode Vlaamse pannen), links aanbouw onder lager zadeldak (1889). Rechts, recente aanbouw van garage. Voor het huis, haag van hulst. Links van het huis, omhaagd perceel met boomgaard.

Ritmering van de erfgevel door de getoogde muuropeningen en de hoekpilasters, boven de centrale deur getrapt dakvenster. Vernieuwd, witgeschilderd houtwerk naar oud model: T-indeling, grote roedeverdeling, luiken. In de rechter zijgevel, getoogd raampje onder druiplijst.

Het achterliggend nutsgebouw is sterk vernieuwd of herbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1867/16, 1889/23, 1942/69.