erfgoedobject

Ensemble van stadswoningen

bouwkundig element
ID
20861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20861

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van twee bouwlagen, bestaande uit drie rijhuizen met als een geheel ontworpen voorgevel, onder mansardedak (leien), de buitenste panden zijn ieder voorzien van een dakvenster met driehoekig fronton, van circa 1900. Bepleisterde lijstgevel met hoger opgaande middenpartij van twee traveeën. Benedenverdieping met geblokte penanten onder een brede puilijst; ruime rechthoekige winkelvensters, van nummer 9 en 11 in houten omlijstingen gevat. Zijtraveeën boven met drielichten onder I-balk met rozetten; voorts omlijste rechthoekige bovenvensters. Verspringend hoofdgestel met kroonlijst op klossen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble van drie stadswoningen (nummers 7-11) werd de linkse woning (nummer 7) ingrijpend aangepast met verlies van erfgoedwaarde tot gevolg. Bij de herkenbaar bewaarde nummers 9 en 11 zijn de houten omlijstingen van de winkelvensters niet meer aanwezig.

Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20861 (Geraadpleegd op )