Begraafplaats van Desselgem

Beschrijving

Begraafplaats van Desselgem, gelegen tussen de Ooigemstraat, Papengracht, Kraaiaard en Sint-Pietersstraat. De gemeenteraad beslist in 1936 om de begraafplaats aan te leggen, ter vervanging van het kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk (Liebaardstraat). In 1940 wordt de begraafplaats ingewijd door deken Camerlynck uit Kortrijk. Het oude kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk wordt in 1945-1946 ontruimd en omgevormd tot plantsoen, plein en parkeerplaats.

De huidige begraafplaats bestaat uit het oorspronkelijke, rechthoekige gedeelte van 1940 (zuidzijde) en de grote, rechthoekige uitbreiding vermoedelijk uit de jaren 1970 (noordzijde). Volledig omhaagde begraafplaats, met bakstenen muur tussen het oude en nieuwe gedeelte.

Gedeelte van 1940 met paadjes met rode kiezelstenen. Centraal pad leidend naar calvarie; gekruisigde, stenen Christusfiguur op een kunstmatig aangelegde en begroeide calvarieberg. Voor de calvarie bevindt zich het graf van Cyriel Martens (1904-1972), pastoor van Desselgem van 1959 tot 1972. 19de- en 20ste-eeuwse graven, waaronder de 19de-eeuwse grafkapel van de familie De Brabandere, één gietijzeren kruis van 1925, etc. Links van de calvarie ligt het grafmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, onder andere vier vluchtelingen uit Aalst die in mei 1940 in de Dolage werden gedood door de Duitsers.

Gedeelte uit de jaren 1970 met grasvelden en betonnen paadjes tussen de graven. Gelijkvormige arduinen grafstenen, asstrooiweide en urnenmuur.

• COOREVITS S., DE CLERCQ E., Vensters op het Verleden, Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve, 2008, p. 31, 38-39.
  • MEURIS P., De Waregemse straatnamen, Van monniken en meiers, in De Gavergids, jg. 1, 1994, nr. 4, p. 9.
  • Open monumentendag in Waregem. Van Nature ... een Monument. 12 september 2004. De Monnikenwandeling door Desselgem, Waregem, 2004, p. 3.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie