Grafstenen en gedenkplaten

Grafstenen en grafplaten, geplaatst tegen of ingewerkt in de noordgevel van de Sint-Martinuskerk.

Tegen de eerste traveeën van het schip, drie bewaarde grafmonumenten van het circa 1975 opgeruimde kerkhof: de monumenten voor pastoor Blieck (gestorven 1877), Vancoillie (gestorven 1899) en Gryspeerdt (gestorven 1908). 19de-eeuws of begin 20ste-eeuwse blauwhardstenen monumenten met kruisbekroning. In de eerste travee zijn de witmarmeren gedenkplaten ingewerkt voor pastoor Michel Van Couter (gestorven in 1808, in grote mate verantwoordelijk voor de aankleding van de kerk van 1790, weigert de eed van trouw aan de Franse republiek af te leggen tijdens de beloken tijd, 1796-1801) en voor Augustus Cornette (1810-1834). Rechthoekige platen met halfrond bovenstuk. Tussen deze twee stenen in, recentere gedenkplaat voor de gestorven pastoors tussen 1877 en 1964 (vermoedelijk bevestigd op oudere gedenkplaat). Ruitvormige witstenen grafplaat voor onderpastoor Trioen (gestorven 1864). In de tweede travee van het schip, witmarmeren herdenkingsplaat pastoor Van Vooren (pastoor in 1976-1999).

In het noordtransept, grafplaat met alliantiewapen van "MONSEIGNEUR LE PRINCE ET MADAME LA PRINCESSE DISSEINGIEN COMTE DE MIDDELBOURGH EN FLANDRE" (einde 18de eeuw-begin 19de eeuw).

• ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Kanton Torhout, Ministerie van Nederlandse Cultuur Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel, 1976, p. 20-23.

Auteurs: Vanneste, Pol