Gedenkplaten militaire oorlogsdoden

Beschrijving

Gedenkplaten voor omgekomen militairen van de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten zijn ingewerkt in de westgevel, links en rechts van het portaal van de kerk aan het Concertplein.

De rechthoekige gedenkplaten hebben een licht geprofileerde rand en zijn uit hardsteen.

Op de linkse plaat: bovenaan een kruis, eronder "HULDE AAN ONZE GESNEUVELDE STRIJDERS", "1914-1918", en de namen in alfabetische volgorde (met geboorteplaats, geboortedatum en sterfdatum), voorafgegaan door de aanduiding "VOLGN. NAMEN GEBOREN OVERL."; onderaan "GOD GEVE HUNNE ZIEL DE EEUWIGE RUST". Uitgehouwen, vergulde letters. Op de rechtse plaat: dezelfde tekst als op de linkse plaat en het vervolg van de namen.

Onder de rechter gedenksteen, kleine rechthoekige plaat uit hardsteen, waartegen een kleine porseleinen bloemkrans is bevestigd. Inscriptie "HULDE AAN DE MAKKERS 1914-1918 11-11-1968", met uitgehouwen, vergulde letters. Deze kleine gedenkplaat werd op 11 november 1968, 50 jaar na de Wapenstilstand, onthuld. (Voor de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog te Koekelare, zie historische inleiding).

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 182-184.

Auteurs: Vanneste, Pol