Teksten van Gedenkplaten militaire oorlogsdoden

Oorlogsgedenkplaten ()

Gedenkplaten voor omgekomen militairen van de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten zijn ingewerkt in de westgevel, links en rechts van het portaal van de kerk aan het Concertplein.

De rechthoekige gedenkplaten hebben een licht geprofileerde rand en zijn uit hardsteen.

Op de linkse plaat: bovenaan een kruis, eronder "HULDE AAN ONZE GESNEUVELDE STRIJDERS", "1914-1918", en de namen in alfabetische volgorde (met geboorteplaats, geboortedatum en sterfdatum), voorafgegaan door de aanduiding "VOLGN. NAMEN GEBOREN OVERL."; onderaan "GOD GEVE HUNNE ZIEL DE EEUWIGE RUST". Uitgehouwen, vergulde letters. Op de rechtse plaat: dezelfde tekst als op de linkse plaat en het vervolg van de namen.

Onder de rechter gedenksteen, kleine rechthoekige plaat uit hardsteen, waartegen een kleine porseleinen bloemkrans is bevestigd. Inscriptie "HULDE AAN DE MAKKERS 1914-1918 11-11-1968", met uitgehouwen, vergulde letters. Deze kleine gedenkplaat werd op 11 november 1968, 50 jaar na de Wapenstilstand, onthuld. (Voor de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog te Koekelare, zie historische inleiding).

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 182-184.

Auteurs:  Vanneste, Pol

Twee gedenkplaten militaire doden parochie (Koekelare - WOI) ()

Opgehangen aan de voorgevel, naast de ingang van de Sint-Martinuskerk van Koekelare, langs het Sint-Maartensplein. Links van de kerk staat een gedenksteen voor de lokale burgerlijke en militaire oorlogsdoden.

Historische achtergrond

Deze gedenkplaten herinneren aan de militaire doden van Koekelare tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze hangen aan de gevel van de neogotische Sint-Martinuskerk (1878-1912).

De inwoners van Koekelare kwamen met de oorlog in contact in oktober 1914, toen vluchtelingen met de tramlijn Brugge-Koekelare-Leke aankwamen. Op 16 oktober kwamen de eerste Duitse patrouilles het dorp binnen, en stootten verder tot Diksmuide door. Koekelare, de laatste niet-ontruimde gemeente tegen het front, zou vier jaar lang onder Duitse bezetting leven. Dat betekende strenge controles, verplichte inleveringen, vrijheidsbeperkingen en samenleven met de duizenden militairen. Huizen, tramstation, levensmiddelen, alles werd opgeëist. De Ortskommandant zwaaide de plak. Koekelare werd echter vooral bekend als locatie van de beruchte Lange Max, het kanon van de batterij Pommern dat in 1917-1918 vanaf de Leugenboom Duinkerke beschoot.

Op 16 oktober 1918 werd Bovekerke bevrijd, de dag erop Koekelare en Zande.

Koekelare had 42 militaire en 15 burgerlijke doden te betreuren. De burgers kwamen vooral om tijdens bombardementen op het einde van de oorlog.

Op de linkse plaat: bovenaan een kruis, eronder 'Hulde aan onze gesneuvelde strijders', '1914-1918', en de namen in alfabetische volgorde (met geboorteplaats en -datum en sterfdatum), voorafgegaan door de aanduiding 'volgn. namen geboren overl.'; onderaan 'God geve hunne ziel de eeuwige rust.'. Uitgehouwen, vergulde letters.

Op de rechtse plaat: dezelfde tekst als op de linkse plaat en het vervolg van de namen.

H. 140 cm x Br. 89 cm (gedenkplaat)

• HEUS Jozef 2003: Gegevens over Koekelare tijdens de eerste wereldoorlog, Biekorf 103, 240-248.
  • SEYS R., ARREN R. 1993: Per tram de geschiedenis van Koekelare in en uit, Coclariensia, Koekelare.
  • S.N. 1999: Achter de frontlinie 1914-1918, Brochure naar aanleiding van Open Monumentendag 12 september 1999.
  • Westhoek Info, Parochies, Kerkelijk patrimonium, Database, [online] http://www.westhoek.be/info/ned/parochies/gemeenten/body.asp (geraadpleegd op 27 juli 2004).

Bron: WOI Relict (1243): Twee gedenkplaten militaire doden parochie (Koekelare - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Gedenkplaat militaire doden (Koekelare - WOI) ()

Opgehangen aan de voorgevel van de kerk onder twee andere gedenkplaten, naast de ingang van de Sint-Martinuskerk van Koekelare, langs het Sint-Maartensplein. Links van de kerk staat een gedenksteen voor de lokale burgerlijke en militaire oorlogsdoden.

Deze kleine gedenkplaat werd tegelijk met het gemeentelijk gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Koekelare, op 11 november 1968, 50 jaar na de Wapenstilstand, onthuld.

Kleine rechthoekige plaat uit hardsteen, waartegen een kleine porseleinen bloemkrans is bevestigd.

'Hulde aan de makkers 1914-1918 11-11-1968', met uitgehouwen, vergulde letters.