erfgoedobject

Heldenhuldezerkje Willemsfonds

bouwkundig element
ID
208623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208623

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heldenhuldezerkje Willemsfonds
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heldenhuldezerkje
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heldenhuldezerkje, geplaatst door het Willemsfonds, op het voormalige kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk. Gelegen ten noorden van de kerk (zijde van het Fransmansplein) en nabij het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden.

Heldenhuldezerkje van 1977 zonder opschrift, geplaatst op sokkeltje, met daarvóór de kop van een heldenhuldezerkje van 1917 tussen klinkers ingemetst. Aan de achteraanzijde hangt een plaatje met inscriptie "WILLEMSFONDS 11-7-1977". In de cirkel van het kruis het opschrift "AVV VVK" en eronder een 'blauwvoet'.

Historiek van het zerkje

Het heldenhuldezerkje van 1917 is afkomstig van de gemeentelijke begraafplaats van Koekelare tussen de Pieter Lansensstraat en de Ringlaan. Het was de grafsteen van Bruno Jacobs, met opschrift "Rustplaats Bruno Jacobs Echtg. van Louise Vandevelde 1829-1917 Eeuwige vergunning".

Jacobs is in 1829 in Zwevezele (Wingene) geboren. Hij overlijdt op 88-jarige leeftijd te Koekelare op 23 mei 1917. Deze man - vermoedelijk een landbouwer op de wijk "Leugenboom" - was geen militair tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De genoemde nieuwe begraafplaats wordt in 1917 als een uitbreiding van het kerkhof ingewijd en blijft tot 1966 in gebruik. Het wettelijke kader van een gemeentelijke begraafplaats wordt hierbij omzeild. Op de plaats van deze begraafplaats komt in 2003 de gemeentelijke naschoolse kinderopvang "De Buidel" naar ontwerp van architect John D’Hollandere (zie Ringlaan). De familie Jacobs dient in 1972-1973 geen aanvraag tot hernieuwing van het recht op de eeuwigdurende grafconcessie in. Daarop schenkt het Schepencollege het heldenhuldezerkje aan de plaatselijke afdeling van het Willemsfonds.

Ter gelegenheid van de elfjuliviering 1977 brengt het Willemsfonds dit Heldenhuldezerkje over naar het voormalige kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk, dit symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. De plaat met de persoonlijke gegevens van Jacobs werd verwijderd. (Voor de geschiedenis van de Wereldoorlogen te Koekelare, zie historische inleiding).

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • SEYS R. 1992: Een heldenhuldezerkje van Joe English in het hart van Koekelare,Coclariensia, Jaarboek, VII, 12-17.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heldenhuldezerkje Willemsfonds [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208623 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.