Vlassite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite

Beschrijving

Vlassite Vanden Buverie, volgens het kadaster gebouwd in 1965 door landbouwer Azair Vanden Buverie. De zwingelarij is nog steeds in gebruik als modern vlasbedrijf. De rootkamers worden gebruikt voor de opslag van oude materialen.

Vlassite met aan de noordzijde de roterij, aan de zuidzijde de zwingelarij en daartussen de stookplaats. Achter de zwingelarij bevinden zich recentere aanbouwen in betonstenen. Ten zuiden van de zwingelarij bevindt zich een open bergplaats.

Enkelzijdige, betonnen roterij bestaande uit vier rootkamers en een bovengelegen koudwaterbak. Noordgevel met vier ijzeren schuifdeuren op hangrails en klimijzers leidend naar de twee inkepingen voor de vier kijkgaten.

Stookplaats met verjongende, bakstenen schoorsteen met metalen banden. Bewaard kranensysteem en ketel met opschrift "1904 / FRÈRES MAHY CONSTRUCTEURS WONDELGEM".

Zwingelarij, in feite een schuur. Baksteenbouw deels onder golfplaten zadeldak, deels onder platte bedaking. Straatgevel met twee schuifpoorten op hangrails met links een luik onder betonnen latei. Bewaarde machines, onder meer dieselmotor, zwingelturbine Deutz uit de jaren 1990 (machineconstructie Jozef Van Hauwaert, Kuurne) en elektrische kloddenpers. Op het zadeldak bevindt zich een cyclone.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1965/31.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES006.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie