De Leemputhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Leemputhoeve

Beschrijving

"De Leemputhoeve", gelegen aan een bewaard tracé van de oorspronkelijke Sprietestraat, afgezonderd sinds het rechttrekken van de straat in 1870. Gebouwenbestand uit de 18de tot de 20ste eeuw, deels gelegen op grondgebied Desselgem en deels op grondgebied van Beveren-Leie.

Historiek

Site opklimmend tot de 17de eeuw, zie weergave van een boerenhuis op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques, en op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de omwalde hoeve uit een boerenhuis aan de noordzijde, een schuur aan de westzijde en een bakhuis aan de zuidoostzijde van het erf. Circa 1834 is de hoeve eigendom van het Bureel van Weldadigheid te Kortrijk en wordt bewoond door weduwe M. Denolf. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) is de omwalling verdwenen en wordt aan de zuidzijde van het erf nog een klein landgebouw weergegeven. De stal aan de zuidzijde van het erf wordt vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw opgetrokken (niet geregistreerd in het kadaster). Volgens het kadaster wordt in 1942, in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand te Kortrijk, het bestaande boerenhuis afgebroken en het huidige boerenhuis opgetrokken.

Beschrijving

Erftoegang met ijzeren hek tussen vierkante, bakstenen pijlers. Hoevegebouwen gelegen rondom een centraal, verhard erf.

Boerenhuis van 1942 aan de oostzijde van het erf. Eénlaagse baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een overkragend pannen zadeldak met hoge schoorstenen en dakvenster aan de straatzijde. Rechts, hoger opgetrokken opkamertravee eveneens onder een overkragend pannen zadeldak. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk. Zijgevel met rondboogopening ter hoogte van de zolderverdieping.

18de-eeuwse dwarsschuur aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Centrale dwarsdoorrit met korfboogvormige poort aan de erfzijde.

19de-eeuwse stallen aan de zuidzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder overkragende, pannen zadeldaken. Centrale dakkapel met laadluik aan de erfzijde. Rechthoekige openingen.

18de-eeuws bakhuis aan de zuidoostzijde van het erf. In oorsprong tweeledig bakhuis; het lagere ovengedeelte (zie sporen van puntgevel) is thans vervangen door een recentere, lage stalling. Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1942/12.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 558: Kaerte figuratieve van de groote thienden in de prochie van Desselghem door Louis de Bersacques, 1620.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Kaerte figurative van de heerlykheyd van de parochie van Desselghem en Beveren met hun bestrek in de parochien Wareghem en Deerlyck, competerende d'abdy van St-Pieters, gemaekt door Gudwalus Van der Marien, 1675.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie