Vlashandelaarswoningen met schuur

Beschrijving

Nummers 130-132: voormalige vlasserswoning met aanpalende vlasschuur, gelegen op de hoek met een zijtracé van de Sprietestraat bij de brug over de spoorweg Kortrijk-Gent. Volgens het kadaster wordt de vlasschuur in 1930 (nummer 132) en de woning in 1936 (nummer 130) opgetrokken door landbouwer Alois Degezelle. Bakstenen woning onder een pannen zadeldak. Roodbakstenen straatgevel met strekse lagen baksteen op een arduinen plint. Erkeruitbouw op de verdieping en verdiepte inkom met afgeronde hoeken. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk. Overkragende daklijst op klossen.

Vijfbeukige schuur rechts van de woning. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met de straat). Straatgevel met tandlijst onder de dakrand. Centrale schuifpoort op hangrail en bovenliggende, beglaasde en rondboogvormige heiligennis met kruisbekroning.

Nummer 116, gelijkaardige vlasserswoning met aanpalende vlasschuur uit de jaren 1930. Bakstenen vlasschuur onder een golfplaten zadeldak; straatgevel met rechthoekige poort met bewaarde hangrail en bovenliggende, beglaasde heiligennis (links) en kleinere, gedichte poort (rechts).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1930/26, 1936/33.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie