erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
208642
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208642
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Halfvrijstaande woning met links een voormalige zwingelarij. Volgens het kadaster wordt de woning in 1924 en de zwingelarij in 1926 opgetrokken in opdracht van zwingelaar Camiel Vandeputte.

Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag. Gecementeerde, verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk. Toegevoegde winkelpui links van de voordeur.

Voormalige zwingelarij, in gebruik als autobergplaats. Gecementeerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Straatpuntgevel met garagepoort en heiligennis in de geveltop.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1924-1926/52, 1926/52.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208642 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.