Dieper gelegen, in oorsprong 17de-/18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen.

Historiek

De hoeve wordt vermoedelijk voor het eerst weergegeven op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de hoeve uit een boerenhuis aan de noordzijde en schuur aan de zuidzijde van het erf. Circa 1834, eigendom van Louis Butte uit Deerlijk en bewoond door landbouwer Pieter Decoster. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft nog twee kleine landgebouwen weer aan de zuidzijde van het erf. In 1879 laat Eudolie Neyrinck uit Sint-Eloois-Vijve een kapel aan het begin van de erfoprit optrekken. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis vóór 1914 vergroot in opdracht van Emilia Neyrinck uit Sint-Eloois-Vijve. In 1926 wordt volgens het kadaster in opdracht van landbouwer Verroonen het boerenhuis uitgebreid met een volume van twee bouwlagen. Camille Verroonen laat in 1946 de schuur aan de zuidzijde van het erf uitbreiden, het magazijn aan de westzijde van het erf optrekken en de vervallen kapel aan het begin van de erfoprit afbreken. Bouw in tweede helft van de 20ste eeuw van de lagere stallingen aan de west- en zuidzijde van het magazijn van 1946.

Beschrijving

Lange, verharde erfoprit geënt op het boerenhuis van 1926. Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Oorspronkelijke, vermoedelijk 18de-eeuwse woning niet zichtbaar vanaf de openbare weg. Het tegen de linkerzijgevel aangebouwd dubbelhuis van 1926 telt twee bouwlagen en drie traveeën. Oranje baksteenbouw onder een pannen zadeldak; getoogde openingen met bewaarde ramen.

Schuur (met nis) en twee kleine landgebouwen aan de zuidzijde van het erf; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Magazijn van 1946 aan de westzijde van het erf; baksteenbouw onder een gemansardeerd, golfplaten zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/149, 1916/62, 1926/50, 1946/40.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 559: Kaerte figurative van de heerlykheyd van de parochie van Desselghem en Beveren met hun bestrek in de parochien Wareghem en Deerlyck, competerende d'abdy van St-Pieters, gemaekt door Gudwalus Van der Marien, 1675.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie