erfgoedobject

Vlassite

bouwkundig element
ID
208646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208646

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlassite
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieper gelegen vlassite uit de jaren 1940-1950 op de hoek met de Knokstraat en gelegen achter een deels herbouwde hoeve aan de kant van de Sprietestraat (nummer 350). De site is gelegen op de grens met de gemeente Deerlijk en is vandaag in gebruik door een boomkwekerij.

Historiek

Volgens het kadaster bouwen de weduwe en kinderen van Alfons Vandesompele in 1946 een dieper gelegen roterij en zwingelarij (volgens de inventaris van het vlaserfgoed in 1937) en in 1955 de vlasschuur aan de kant van de Knokstraat. De vlassite wordt opgetrokken achter een hoeve aan de Sprietestraat, waarvan de site reeds bebouwd is op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques. In 1981 laat Etienne Vandesompele het boerenhuis van deze hoeve slopen en de huidige woning optrekken naar ontwerp van architect Michel Verschuere uit Waregem (bouwaanvraag van 1980). De roterij, zwingelarij en schuur, zijn vandaag aangepast in functie van het gebruik als boomkwekerij; de rootkamers worden gebruikt voor de opslag van oude materialen.

Beschrijving

Voormalige vlassite gelegen achter een in oorsprong 17de-eeuwse hoeve met een in 1981 herbouwde woning.

Enkelzijdige, betonnen roterij met vermoedelijk vier rootkamers en op de verdieping de waterbak (de kijkgaten zijn afgesloten). Zuidgevel met vernieuwde schuifdeuren op hangrails, oostgevel met rechthoekige poort en klimijzers op de zuidoosthoek. Aanpalende stookplaats met een verjongende, bakstenen schoorsteen met metalen banden.

Zwingelarij aan de noordzijde van de roterij. Volume in betonskeletbouw opgevuld met rode baksteen onder een platte bedaking en bakstenen volume op L-vormig grondplan onder golfplaten zadeldaken. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien met vernieuwd houtwerk. Machinekamer met bewaarde dieselmotor (Deutz) en waterpomp (Stork).

Vrijstaande vlasschuur aan de Knokstraat. Baksteenbouw onder een golfplaten zadeldak (nok loodrecht op de Knokstraat). Rechthoekige openingen onder betonnen lateien, onder meer centrale poort met dubbele schuifdeur op hangrail. Bovenliggende, bakstenen rondboognis met kruisbekroning en beeld van Heilig Hart.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1945/12, 1955/51, 1981/43.
  • Provincie West-Vlaanderen , Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES008.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 558: Carte figurative vande groote thiende in de prochie van Desselghem, 1620.
  • Stadsarchief Gent, Bouwvergunningen, URB/2004/43/6/P, 1980.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vlassite [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208646 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.