Vlassite

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Desselgem
Straat Ter Lindenstraat
Locatie Ter Lindenstraat zonder nummer, Waregem (West-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waregem (geografische inventarisatie: 01-01-2009 - 31-01-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vlassite

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrij grootschalige vlassite, met roterij, zwingelarij, schuren en bijgebouwen, gelegen rechts van nr. 11 aan de zuidzijde van de straat. Thans leegstaand.

Historiek. Volgens het kadaster bouwt vlashandelaar Hippoliet Goesaert in 1940-1941 een grote vlasschuur en laat hij in 1947 een kleinere vlasschuur optrekken tegen de westgevel van de bestaande schuur (registratie in 1953). Een studie met betrekking tot de vlasvezelbereidingsnijverheid in Vlaanderen vermeldt dat Hippoliet Goesaert in 1941, samen met M. Moeneclaey, in de Leiekant over 17 zwingelmolens, twee zwingelturbines en één warmwaterroterij met 10 rootkamers beschikt. In 1956 wordt de vennootschap pvba Hyppoliet Goesaert en Zonen opgericht en wordt een vlasfabriek gebouwd ten westen van de vlasschuren.

Beschrijving. Grote vlasschuur van 1940-1941 (oostelijke schuur) en aanpalende vlasschuur van 1953 (westelijk schuur), gelegen aan de oostzijde van de site. Baksteenbouw onder golfplaten zadeldaken. Noordelijke puntgevels met schuifpoorten op hangrail. Bovenliggende, bakstenen heiligennis bij de grote vlasschuur.

Vlasfabriek van 1956 met roterij en zwingelarij, gelegen aan de westzijde van de site. Enkelzijdige roterij aan de oostzijde met vijf rootkamers op de gelijkvloerse verdieping, één rootkamer op de verdieping en vermoedelijk twee waterbakken. De roterij is deels in beton (links) en deels in betonskeletbouw opgevuld met rode baksteen (rechts) opgetrokken. Gevels met vier inkepingen (waarvan één op verdieping) voor kijkgaten, zes kijkgaten en ijzeren schuifdeuren op hangrails. Aanpalende stookplaats (kant zwingelarij) met bewaarde stookketel "MAHY FRÈRES" en kranensysteem. Verjongende, bakstenen schoorsteen achter de stookplaats. Zwingelarij gelegen aan de westzijde van de stookplaats en geflankeerd door open hangars; betonskeletbouw opgevuld met rode baksteen. Afgebroken cyclone.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1940/5, 1953/15, 1956/12.
  • PROVINCIE WEST-VLAANDEREN, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche DES009.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 78.

Bron: Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Creyf, Silvie & Vanwalleghem, Aagje

Relaties

maakt deel uit van Ter Lindenstraat

Ter Lindenstraat (Waregem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.