erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID: 208649   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208649

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gelegen op de hoek met de Hooistraat en opgetrokken in 1976. De kapel vervangt een kapel die volgens het kadaster opgetrokken werd in 1874 in opdracht van Joanna en Regina Decaluwe, toenmalige eigenaars van de naastgelegen hoeve (nr. 78). Huidige kapel gelegen op de straathoek met voor de toegang twee bomen.

Oranjebakstenen kapel met een gemetste plint en onder een zadeldak bedekt met rode, mechanische pannen. Gemetst kruisje in de geveltop. Geprofileerde, korfboogvormige toegang met gemetste omlijsting; dubbele ijzeren toegangsdeur met bloemmotieven. Zijgevels met halfrond venster in geprofileerde bakstenen omlijsting en met waaiervormig schrijnwerk.

Bepleisterd en geel beschilderd interieur. Gemetst altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/31.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Desselgem, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 4.

Bron     : Vanwalleghem A. & Creyf S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem met deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Creyf, Silvie, Vanwalleghem, Aagje


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208649 (Geraadpleegd op 07-08-2020)