Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gelegen op de hoek met de Hooistraat en opgetrokken in 1976. De kapel vervangt een kapel die volgens het kadaster opgetrokken werd in 1874 in opdracht van Joanna en Regina Decaluwe, toenmalige eigenaars van de naastgelegen hoeve (nr. 78). Huidige kapel gelegen op de straathoek met voor de toegang twee bomen.

Oranjebakstenen kapel met een gemetste plint en onder een zadeldak bedekt met rode, mechanische pannen. Gemetst kruisje in de geveltop. Geprofileerde, korfboogvormige toegang met gemetste omlijsting; dubbele ijzeren toegangsdeur met bloemmotieven. Zijgevels met halfrond venster in geprofileerde bakstenen omlijsting en met waaiervormig schrijnwerk.

Bepleisterd en geel beschilderd interieur. Gemetst altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/31.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Desselgem, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 4.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie