Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Kronkelstraat, bij de grens met Waregem. Het huidige gebouwenbestand is tot stand gekomen in de loop van de 18de tot de 20ste eeuw.

Historiek

De site is reeds bebouwd op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, bestaat de hoeve uit een dieper gelegen landgebouw en een boerenhuis dwars op de weg; er wordt gebruik gemaakt van de Krekelbeek om de hoeve deels te omgrachten. In het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt in 1771 door C.P. Minne, vermeld als de hofstede van weduwe Joos D'Hulst. De figuratieve kaart van 1771 geeft een tweede landgebouw op de hoek met de toenmalige Kronkelstraat weer. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) wordt in plaats van dit landgebouw een bakhuis weergegeven. Circa 1834 is de hoeve eigendom van Greg. Deceuninck en wordt bewoond door E. Messiaen. Vóór 1859 wordt volgens het kadaster het bakhuis herbouwd op de huidige locatie (registratie in 1879). In 1942 laat A. Degraeve het huidige boerenhuis optrekken; het oorspronkelijke boerenhuis wordt omgevormd in een landgebouw en zal later afgebroken worden.

Erftoegang met ijzeren hek tussen twee ronde, betonnen pijlers. Verharde erfoprit en verhard erf.

Boerenhuis van 1942 aan de zuidzijde van het erf (kant Wetstraat). Bakstenen dubbelhuis onder pannen zadeldak. Voor- en achtergevel met gecementeerde plint. Roodbakstenen straatgevel met rechthoekige openingen onder strek. Achter- en rechterzijgevel met licht getoogde openingen onder strek, linkerzijgevel met rechthoekige opening onder betonnen latei. Vernieuwd houtwerk.

18de-eeuwse stal aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige openingen, onder meer staldeuren, poorten (schuifpoorten op hangrail) en laadluik in de kopgevel. Recentere aanbouwen onder lessenaarsdak tegen de achtergevel.

Bakhuis van vóór 1859 aan de oostzijde van het erf (kant Kronkelstraat). Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak; puntgevel met vlechtwerk. Licht getoogde deur en laadluiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/106, 1942/11.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 558: Kaerte figuratieve van de groote thienden in de prochie van Desselghem door Louis de Bersacques, 1620.
  • Rijksarchief kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Vierden canton genaemt den Waelshouck, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie