Zwingelarij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwingelarij

Beschrijving

Dwars op de weg gelegen woning. Voormalige zwingelarij achter herberg "De Nieuwe Dries" op de hoek met de Desselgem-Dries (Desselgem-Dries nummer 163). Volgens het kadaster wordt de zwingelarij vóór 1909 volledig herbouwd. In 1911 zijn de herberg en de zwingelarij eigendom van weduwe Hendrik Vanhoutte, brouwster van beroep, en worden de gebouwen in vruchtgebruik gegeven aan de weduwe van Hendrik De Brabandere uit Beveren-Leie. In 1985 wordt de voormalige zwingelarij ingericht als woning in opdracht van E. Crabbe.

Wit beschilderde baksteenbouw op een blauwgrijs beschilderde plint en onder een vernieuwd zadeldak bedekt met rode, Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien en met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1911/19, 1986/24.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie