erfgoedobject

Zwingelarij

bouwkundig element
ID
208659
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208659

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwingelarij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zwingelarij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dwars op de weg gelegen woning. Voormalige zwingelarij achter herberg "De Nieuwe Dries" op de hoek met de Desselgem-Dries (Desselgem-Dries nummer 163). Volgens het kadaster wordt de zwingelarij vóór 1909 volledig herbouwd. In 1911 zijn de herberg en de zwingelarij eigendom van weduwe Hendrik Vanhoutte, brouwster van beroep, en worden de gebouwen in vruchtgebruik gegeven aan de weduwe van Hendrik De Brabandere uit Beveren-Leie. In 1985 wordt de voormalige zwingelarij ingericht als woning in opdracht van E. Crabbe.

Wit beschilderde baksteenbouw op een blauwgrijs beschilderde plint en onder een vernieuwd zadeldak bedekt met rode, Vlaamse pannen. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien en met vernieuwd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1911/19, 1986/24.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zwingelarij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208659 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.