erfgoedobject

Paviljoen Sala Thai

bouwkundig element
ID
208660
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208660

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Sala Thai" of Thais nutsgebouwtje. Het gebouwtje - met uitzondering van de dakpannen, volledig overgebracht uit Thailand, maskeert eigenlijk een elektriciteitscabine. Inhuldiging op 5 november 1989, door drie Boeddhistische monniken en de pastoor van Koekelare. Initiatief van dokter Walter Holvoet, schepen van toerisme en Thailandreiziger.

Kadert in de dorpskernvernieuwing die plaats vond vanaf circa 1985, waarbinnen de "Sala Thai" een "stedenbouwkundige folie" wordt genoemd. De doelstelling van de dorpskernvernieuwing was de herstructurering van de Dorpsstraat, het marktplein, de Moerestraat en de kerkomgeving. In de aanloop naar deze dorpskernvernieuwing zijn een aantal gebouwen afgebroken en het kerkhof rond de kerk opgeruimd. In 1990 wordt Koekelare bekroond met de Agora Award voor Stadsvernieuwing.

  • Informatie over kunstwerken, gemeentebestuur Koekelare.
  • Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten, Tielt, 1995, p. 620-622.
  • Koekelare daar is leven in de brouwerij, in Infogids Koekelare: de Mokker – Bovekerke – Zande 1995-1997, Koekelare, 1996, p. 105-106.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Paviljoen Sala Thai [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208660 (Geraadpleegd op )