Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve waarvan enkel het boerenhuis bewaard is gebleven; thans café "Klokkenhof", gelegen op de hoek met de Gentseweg.

Historiek

15de eeuw. In het laatste kwart van de 14de eeuw is de familie van den Dale eigenaar van het latere Klokkenhof.

16de eeuw. In 1570 is Willem Montens eigenaar van de hoeve, die op dat moment één geheel vormt met de aan de overzijde van de straat gelegen "Alsteenhoeve" (zie straatinleiding).

17de eeuw. De hoeve wordt voor het eerst afgebeeld op de figuratieve kaart van Desselgem, opgemaakt in 1620 door landmeter Lowijs de Bersacques. In 1642 wordt de dubbelhofstede aan weerszijden van de straat opgesplitst; het latere Klokkenhof komt in het bezit van Jan d’Hulst.

18de eeuw. De figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, geeft een hoeve met 8-vormige omwalling weer, bestaande uit een boerenhuis op het opperhof en één landgebouw op het neerhof. In het landboek van de parochie Desselgem, opgemaakt door C.P. Minne in 1771, vermeld als "mijn heer moerman eene behuijsde hofstede met de wallen daer rontom".

19de eeuw. Circa 1834 eigendom van de weduwe van Karel Vandewoestyne uit Gent en bewoond door Jan Migneau. Het primitief kadasterplan (circa 1834) geeft een deels omwalde hoeve weer, bestaande uit een boerenhuis met twee landgebouwen. Volgens het kadaster wordt de hoeve vóór 1859 uitgebreid met de bouw van een bakhuis en een derde landgebouw en wordt er in 1880 een vierde landgebouw opgetrokken aan de straatkant. Op de kaart van het Dépôt de la Guerre (1862) en op de kaart van Militair Cartografisch Instituut (1898) aangeduid als "Ferme Migneau". In de periode 1879-1881 eigendom van Leo Van Ockerhout uit Brugge.

20ste eeuw. Vóór 1914 worden de landgebouwen uitgebreid. In 1916 is de hoeve eigendom van Albrecht van Caloen-van Ockerhout uit Loppem en worden de gebouwen in vruchtgebruik gegeven aan Leo van Ockerhout uit Brugge. Afbraak van de landgebouwen en het bakhuis in de jaren 1960 of in de eerste helft van de jaren 1970.

Beschrijving

Het voormalige erf is heden omgevormd tot parking. Dwars op de straat gelegen, voormalig boerenhuis met een recent aangelegd terras aan de voorzijde. Bepleisterde en wit beschilderde, verankerde baksteenbouw van zeven traveeën op een gepekte plint en onder een pannen zadeldak. Bewaarde klokkenstoel, zie cafénaam. Straatpuntgevel en achtergevel met imitatievoegen. Rechthoekige of licht getoogde openingen in een zwart beschilderde omlijsting. Twee keldervensters en opkamervenster aan de achterzijde. Laadluiken ter hoogte van de zolderverdieping. Bewaard houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Desselgem, 1879/58, 1881/7, 1916/30.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nr. 558: Kaerte figuratieve van de groote thienden in de prochie van Desselghem door Louis de Bersacques, 1620.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Desselgem, nr. 10: Sesden canton genaemt den Driesch, in Landtboeck der prochie van Desselgem, C.P. Minne, 1771.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Verdwenen hofsteden in Beveren en Desselgem, in De Gaverstreke, 17, 1989, p. 192-203.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie