erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
208672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208672

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve. Erftoegang aan de straat met ijzeren hekwerk (ook manspoortje) tussen betonnen pijlers, erflinde.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). De hoeve is dan nog compleet omgeven door landerijen, de Moerestraat is nog niet aangelegd. U-vormige opstelling van de losse bestanddelen, ten zuiden boerenhuis, ten oosten daarvan bakhuis. Circa 1862 wordt het deel van de Moerestraat aangelegd waarlangs de hoeve nu gelegen is. Bij de mutatie van 1865 wordt een nog bewaard nutsgebouwtje met houten beplanking gebouwd.

Ten zuiden van het erf, roodbakstenen boerenhuis onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen), in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Ten oosten van het boerenhuis, klein nutsgebouw (circa 1865) in stijl- en regelwerk met houten beplanking, onder een zadeldak (rode Vlaamse pannen). Ten oosten hiervan, bakhuis in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), het ovenhuisje is afgebroken.

Ten noordoosten van het erf, roodbakstenen, verankerde dwarsschuur onder zadeldak (rode mechanische en Vlaamse pannen), in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan. Een deel van de schuur of een aansluitende stal is afgebroken ten voordele van de uitbreiding van een andere stal. Korfbogige schuurpoort geflankeerd door asemgaten, rechts aardappelkelder.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1862/6,1867/15, 1942/61.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208672 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.