Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, in 1903-1904 gebouwd door werkman Hendrik Niville-Devisschere. In 1961 wordt een achterliggend nutsgebouwtje gebouwd. Voor het huis ligt een omhaagde moestuin, het huis is gebouwd op het noordelijke uiteinde van het perceel waardoor de representatieve gevel zuidgericht is. Het huisje is representatief voor de typologie van de vele werkmanshuizen die er te Koekelare nog waren tot voor de Tweede Wereldoorlog.

Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), zwart gepekte plint.

Zuidgevel (naar de Ringlaan gericht): links wellicht oorspronkelijk twee staltraveeën (zie dichtgemetselde deur in de linker zijgevel) + drie huistraveeën. (Licht) getoogde muuropeningen onder strek, bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, vernieuwde onderdorpels. Rechts aansluitend, nutsgebouwtje onder lessenaarsdak. In de zijgevels, rondboogvensters, rechts uitkragende schoorsteen.

De achtergevel is meer gesloten: links opkamertravee, vervolgens werkplaats en stalling. Bewaard houtwerk.

• HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 6, 1998, p. 26-30.

Auteurs: Vanneste, Pol