Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van het gehucht "De Mokker", gevallen in de beide wereldoorlogen. Vermoedelijk opgericht in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen monument met hardstenen plaat met inscriptie "DE MOKKER/ ZE STONDEN VAST EN ONVERVAARD/ HUN BLOED DRENKTE ONZE AARD" en de alfabetische opsomming van de gesneuvelden.
Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. 2010: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/131212 (geraadpleegd op ).
Gelegen links vóór de ingang van de kerk van het gehucht De Mokker, langs de Lekestraat. Op het kerkhof liggen nog meerdere Belgische militairen begraven, gestorven in de Eerste Wereldoorlog.
Deze gedenksteen herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Koekelaarse wijk De Mokker van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
De familienaam Viaene komt driemaal voor. Het gezin van Charles Viaene en Eugenie Dutolly telde twaalf kinderen.
Bakstenen sokkel met daarop bakstenen muurtje. Hierin is een zwarte, marmeren plaat bevestigd, met daarop de Belgische vlag, 'De Mokker', 'Ze stonden vast en onvervaard hun bloed drenkte onze aard', 'Militairen 1914-1918', de namen met hun sterfdata alfabetisch gerangschikt, 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', een naam, 'Militairen 1940-1945', een naam, 'Weggevoerden 1940-1945', de namen alfabetisch. Op de sokkel hangt een tweede gedenkplaat met daarop: 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', de naam. De letters zijn uitgehouwen en vergulde drukletters.
L. 120,5 cm x H. 145 cm x D. 40 cm
Bron: WOI Relict (1273): Gedenksteen militaire en burgerlijke doden (De Mokker - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196040 (geraadpleegd op ).