Teksten van Oorlogsgedenkteken

Oorlogsgedenkteken ()

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van het gehucht "De Mokker", gevallen in de beide wereldoorlogen. Vermoedelijk opgericht in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen monument met hardstenen plaat met inscriptie "DE MOKKER/ ZE STONDEN VAST EN ONVERVAARD/ HUN BLOED DRENKTE ONZE AARD" en de alfabetische opsomming van de gesneuvelden.

Auteurs:  Vanneste, Pol

Gedenksteen militaire en burgerlijke doden (De Mokker - WOI-WOII) ()

Gelegen links vóór de ingang van de kerk van het gehucht De Mokker, langs de Lekestraat. Op het kerkhof liggen nog meerdere Belgische militairen begraven, gestorven in de Eerste Wereldoorlog.

Historische achtergrond

Deze gedenksteen herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van de Koekelaarse wijk De Mokker van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

De familienaam Viaene komt driemaal voor. Het gezin van Charles Viaene en Eugenie Dutolly telde twaalf kinderen.

• Aloïs was de oudste zoon; hij was geboren in 1887. Bij het uitbreken van de oorlog, hij was 27 en zelf reeds vader, diende hij onmiddellijk als soldaat het 5de Linieregiment te vervoegen. Hij sneuvelde reeds op 12 november 1914 te Adinkerke en werd in de berm van de spoorlijn Veurne-Adinkerke begraven. Later werd hij overgebracht naar de Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle.
  • Oscar was het 4de kind, hij was geboren in 1892. Hij diende tevens als soldaat bij het 5de Linieregiment. Hij vond de dood op 19 mei 1916 toen hij op rust was en granaathagel insloeg op zijn barak naast de kerk in Pollinkhove. Hij werd er op het kerkhof begraven. Later werd hij overgebracht naar de Belgische militaire begraafplaats van De Panne.
  • Op die ongelukkige dag geraakte zijn één jaar jongere broer Ernest, die eveneens als soldaat dienst deed bij het 5de Linie, zwaar gewond. Er begon een lange lijdensweg naar verschillende hospitalen en hij overleed tenslotte in Bredene op 4 september 1919. Hij werd begraven in Oostende en later eveneens overgebracht naar De Panne.
  • Een vierde zoon Maurice, geboren in 1897, overleefde wel de oorlog.

Beschrijving

Bakstenen sokkel met daarop bakstenen muurtje. Hierin is een zwarte, marmeren plaat bevestigd, met daarop de Belgische vlag, 'De Mokker', 'Ze stonden vast en onvervaard hun bloed drenkte onze aard', 'Militairen 1914-1918', de namen met hun sterfdata alfabetisch gerangschikt, 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', een naam, 'Militairen 1940-1945', een naam, 'Weggevoerden 1940-1945', de namen alfabetisch. Op de sokkel hangt een tweede gedenkplaat met daarop: 'Burgerlijke slachtoffers 1914-1918', de naam. De letters zijn uitgehouwen en vergulde drukletters.

L. 120,5 cm x H. 145 cm x D. 40 cm

• SEYS G. 1992: Drie gebroeders, gevallen op het veld van eer Wereldoorlog I, Coclariensia VII.1, 7-11.
  • Wereldoorlog I in de Westhoek [online], http://www.wo1.be (geraadpleegd in 2005).

Bron: WOI Relict (1273): Gedenksteen militaire en burgerlijke doden (De Mokker - WOI-WOII)