Burgerhuis van 1907

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1907

Beschrijving

Burgerhuis volgens het kadaster gebouwd in 1907 voor veearts Karel Monthaye-Demeulenaere uit Koekelare.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen + leien) met dakvenster en twee oculi in vernieuwd kader. Donkerrode baksteenbouw in combinatie met blauwe hardsteen voor doorgetrokken boven- en onderdorpels, diamantkoppen, plint en toegangstreden; bloktandfries onder gootlijst. Toegangstravee als risaliet uitgewerkt en uitlopend in het dakvenster. Muuropeningen onder latei met afgeschuind profiel en segmentboogstrek met centrale diamantkop. Bewaarde schuiframen en paneeldeur op begane grond, op verdieping vernieuwd houtwerk. Bewaarde oude bel.

Links aanpalend, laag volume van één travee onder plat dak (mogelijk dokterskabinet). Roodbakstenen volume met doorlopende plint waarin keperbogige voetenschraper. Deuropening onder segmentboogstrek met centrale diamantkop. Bewaarde deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille, bovenlicht met wit figuurglas. Bewaarde trekbel. Vrijstaande, sobere linker zijgevel met deur en venster.

• Kadasterarchief West-vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare 1907/3.

Auteurs: Vanneste, Pol