erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
208710
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208710
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve gelegen aan het uiteinde van een doodlopend stuk van de weg, bereikbaar vanaf de Cattaerstraat. De hoeve is ingebed in een glooiend landschap. De site is reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835, Legillon uit Brugge is eigenaar). In 1841 bouwen Nicolas Delecluse, eigenaar uit Brugge, en erfpachter landbouwer Phillippus Claeys een tweede huis tegen de westgevel van het bestaande huis, zie toestand op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846: twee parallelle losstaande bestanddelen op een groot perceel. Circa 1859 (mutatie 1864) worden de oude gebouwen afgebroken en wordt een nieuwe hoeve gebouwd met L-vormige opstelling van losse bestanddelen. In 1912 vergroting van het woonhuis door Lodewijk Logghe-Vandooren, landbouwer uit Ichtegem. "Vóór 1932" (mutatie 1942) verlenging van het landgebouw aan de westzijde. In 1947 bouw van een klein landgebouw ten noorden van het erf, en van kippenhok achter het huis. De L-vormige plattegrond is door het kadaster niet geregistreerd in 1947 (mogelijk optekeningsfout).

Ten noorden en ten oosten van het erf, stalling en schuur in L-vorm. Baksteenbouw onder zadeldak (rode pannen). De oostzijde van dit nutsgebouw vormt vanaf de Bergstraat een erg imposant volume. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met dito dak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1841/6, 1864/77, 1912/31, 1942/124, 1947/87.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in L-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208710 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.