• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de weg gelegen hoevetje. In 1850 wordt een huisje gebouwd op een driehoekig perceel aan de rand van de weg. In 1865 breekt "Denecker Pierloot Carolus, vlaskoopman, Couckelaere" dit huis af en bouwt een nieuw met bijhorende schuur ten westen. In 1878 wordt de schuur verlengd naar het westen toe en wordt ten zuiden van de schuur een vrijstaande ‘suikerdroogerij’ bijgebouwd, dit door "Desnick-Roels Gustaaf, ‘vrederegter’, Thourout". In 1895, opsplitsting in een tweewoonst. Circa1897 wordt aan de oostzijde van het woonhuis een klein volume (mogelijk bakoven) aangebouwd door eigenaar bakker Dujardin. In 1927 worden de schuur en de 'suikerdrogerij' afgebroken en vervangen door twee grotere nutsgebouwen. (Deze anno 2008 bewaarde nutsgebouwen worden echter niet verklaard vanuit dit onderzoek.)

Huis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gootlijst op klossen. Witgeschilderde cementering met schijnvoegen, rechthoekige muuropeningen onder imitatiestrek en -sluitsteen. Grotendeels vernieuwd houtwerk. In de rechter zijgevel, keldervenstertje.

L-vormig nutsgebouw, witgeschilderde baksteenbouw onder schilddak (rode Vlaamse pannen), functie niet bekend. Op het achtererf, witgeschilderd bakstenen bakhuis onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1850/59, 1865/21, 1879/56, 1895/2, 1903/38 (plus de 5 ans), 1927/19.

Auteurs: Vanneste, Pol