erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208722
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208722

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen kleine hoeve.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Bij de opmaak van het primitief kadasterplan is "Demaegt Josephus, landbouwer, Couckelaere" eigenaar: het "huis" ligt binnen een "boomgaerd", waarbinnen een parallel nutsgebouw en een wal aangeduid zijn. Het kadaster registreert in 1942 een oudere grenswijziging waarbij de mutatieschets een verbouwing aan het nutsgebouw vertoont.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuws boerenhuis met rechts geïncorporeerde stalling. Witgeschilderde baksteenbouw (geel) boven gepekte plint, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met geknikte dakoverstek. Rechts aanbouw onder lessenaarsdak, uit het midden van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde kozijnconstructies, zie de luikduimen in het kozijn. Bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken. Rechts getoogde deur in een geriemde omlijsting van grijs gesmoorde klompjes (zwartgeschilderd). De achtergevel is erg gesloten met slechts enkele kleine raampjes.

Tegen de zijgevel, waterput. Op het erf, bewaarde kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant.

Gaaf bewaard interieur: cementtegelvloer, moer- en kinderbalken, brede schouw met bordenplank. Rechts in de schouw is een bakoven geïntegreerd, luikje naar ruimte boven de oven. Aan de achterzijde (noordzijde) keuken en koele berging, bewaarde oude deur met origineel hang- en sluitwerk. Bewaarde trap en eenvoudige kapconstructie.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, sporen van verbouwingen in de zijgevel. Verbouwd karakter (rondom aanbouwen).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1942/73 (grenswijziging).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208722 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.