Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge

Beschrijving

De kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge, koningin van de Vrede, is in 1921 (inwijding in 1922) gebouwd door landbouwer Aloïs Vanryckegem (Puydsarmoede). Omgevend vernieuwd trottoir. In 1942 werd een jaarlijkse bedevaart vanuit de Sint-Maartenskerk naar de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge ingericht. De intentie was om gespaard te blijven van oorlogsgeweld. Deze bedevaart bestaat nog steeds.

Kapel op rechthoekige plattegrond. Gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, licht geknikte dakoverstek), gevat tussen tuitgevels met vlechtingen. Straatgevel met geprofileerde spitsboogtoegang, ijzeren kruisbekroning, bewaarde vleugeldeur met bovenlicht en kruismotief. In de geveltop, ruitvormig motief. Zijgevels met spitsboogvensters en aflijnende baksteenfries.

Witgeschilderd interieur met tongewelf in platen. Altaar met meerdere beelden. Boven het altaar, houten beeldnisje met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind en opschrift "O.L.V. VAN GROENINGHE B.V.O.", erboven geschilderd kruis. Boven het portaal, spitsboognis met polychroom beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Cementtegelvoer, bidbanken.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DEREEPER T., De kapel en de bedevaart van O.L.Vrouw van Groeninge, in Een heemkundige wandeling doorheen Koekelare, in Coclariensia, Jaarboek, 1995, p. 18-22.

Auteurs: Vanneste, Pol