erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208731
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met huis met hogere opkamer, schuur en wagenhuis.

Geschiedenis van de site

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835). Eigenares op dat moment is Vanderheyden uit Oostende.

Op het primitief plan is het boerenhuis aan de noordzijde van het rechthoekige erf met boomgaard aangeduid, ten noorden van het huis is een L-vormig landgebouw aangeduid aan de straatkant, voorts stalling aan de oostzijde van het erf en twee kleinere landgebouwen ten zuidwesten. Ten oosten van het landgebouw en de stalling, twee percelen "hof"(moestuin). Bij de mutatie van 1942 (eigenaars zijn de erfgenamen van G. Vanderheyde) wordt ingebruikname "vóór 1932" genoteerd. De landgebouwen van de hoeve zijn gedeeltelijk herbouwd naar de anno 2009 bewaarde configuratie: het L-vormige landgebouw ten noorden van het huis is afgebroken, de landgebouwen aan de westzijde van het erf worden verbouwd (de bewaarde schuur en het wagenhuis).

Beschrijving

Ten noorden van het erf, boerenhuis met oude 17de- of 18de-eeuwse kern, zie de opkamer onder hogere nok. Witgeschilderde baksteenbouw (gepekte plint) onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), licht geknikte dakoverstek. Aan de erfzijde is het lagere huisgedeelte - vermoedelijk in de 19de eeuw - opgetrokken tot anderhalve bouwlaag. Op de begane grond gewijzigde rechthoekige muuropeningen, voorts getoogde muuropeningen (in de halve verdieping deels blind); vernieuwd houtwerk. Deur in een zwartgeschilderde geriemde omlijsting. Tegen de gesloten achtergevel (noordzijde), aanbouw onder lessenaarsdak; in de oksel met de achtergevel van de opkamer, kleine aanbouw onder lessenaarsdak met deurtje.

Ten oosten van het erf, restant van stalling reeds aangeduid op het primitief plan (circa 1835). Nieuwe loods.

Ten westen van het erf, kleine dwarsschuur, volgens het kadaster gebouwd "voor 1932", zeker niet gebouwd voor begin 20ste eeuw. Gele baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannnen. Erfgevel met lichtgleuven en hoge rechthoekige poort. In de achtergevel poort en twee deurtjes van stalling of aardappelkelder. Aanbouw van stal uit de tweede helft 20ste eeuw.

Ten zuiden van het erf, vrijstaand drieledig wagenhuis, volgens het kadaster gebouwd "voor 1932", typologisch te situeren in de tweede helft van de 19de eeuw. Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek. Korfboogpoorten (breder in het midden) onder strek, zijgevels met laadluiken.

Op het erf, witgeschilderd conisch hondenhok op blauwhardstenen plaat, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1942/ 1.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de hoevegebouwen rest alleen nog het wagenhuis. De overige gebouwen werden gesloopt.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.