Herberg De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Kroon

Beschrijving

Herberg "DE KROON" zie opschrift. Beeldbepalend hoekpand op de hoek met de Dorpsstraat en de Moerestraat. Voor deze herberg werd circa 1831 de vrijheidsboom geplant, deze werd in 1918 geveld.

De oudste vermelding van de herberg zou van 1512 dateren (beeldbank West-Vlaanderen). Circa 1835 is de Koekelaarse notaris Questier Van Sieleghem eigenaar (primitief plan beschadigd). Bij de mutatie van 1930 zijn "Jozef en kinderen Van Sieleghem-Miekens, brouwer uit Eernegem" Ichtegem) eigenaar.

Beeldbepalend hoekpand. Witgeschilderde baksteenbouw boven grijsgeschilderde plint, anderhalve bouwlaag gevat onder een zadeldak met links - ter hoogte van de Dorpsstraat - een daksschild (rode mechanische pannen), aflijnende gootlijst. Het actuele volume lijkt 19de-eeuws zie de bijkomende halve bouwlaag met halve venstertjes. De oorspronkelijk getoogde muuropeningen met luiken zijn in de eerste helft van de 20ste eeuw rechthoekig gewijzigd (vernieuwd houtwerk), de omlopende puilijst met opschrift "De Kroon" is verwijderd. Deur in een grijsgeschilderde, geriemde omlijsting. Rechts, ter hoogte van de Moerestraat, twee opkamertraveeën, bewaard kelderraampje. Het interieur is grotendeels gewijzigd.

Links van de herberg (Dorpsstraat), toegang tot het erf, tot voor kort afgesloten door bakstenen erfpijlers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1930/18.
  • ARREN R., De Koekelaarse dinsdagmarkt en haar invloed op het dorpsbeeld, in Coclariensia, Jaarboek, jg. 6, 1987, p. 36 (iconografie).
  • De Kooklarenoeneroute, Gemeentebestuur Koekelare, 1990, p. 5.
  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaarten 3, 20.
  • HEUS J., Eeuwelingen beschermen, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 7, 2000, p. 104.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 5, 19, 44 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol