erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID
208736
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208736

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Huis in kern daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846). Op een prentkaart uit de Eerste Wereldoorlog zijn de winkelpui en de geriemde omlijsting van de vensters in een bakstenen gevel reeds aangeduid. Op een prentkaart daterend uit de wederopbouwperiode zien we ook de dakkapellen. Bij de renovatie in de laatste decennia van de 20ste eeuw wordt de gevel bepleisterd met behoud (of herneming) van de winkelpui, het houtwerk, de gootlijst en de dakkapellen.

Twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen. Dakvensters met windbord op opengewerkt spant. Drieledige winkelpui met kroonlijst op geprofileerde klossen. Bovenvensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen.

  • DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaarten 3, 16, 20 (iconografie).
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 20 (iconografie).

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208736 (Geraadpleegd op )