Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

Beschrijving

Huis in kern daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846). Op een prentkaart uit de Eerste Wereldoorlog zijn de winkelpui en de geriemde omlijsting van de vensters in een bakstenen gevel reeds aangeduid. Op een prentkaart daterend uit de wederopbouwperiode zien we ook de dakkapellen. Bij de renovatie in de laatste decennia van de 20ste eeuw wordt de gevel bepleisterd met behoud (of herneming) van de winkelpui, het houtwerk, de gootlijst en de dakkapellen.

Twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen. Dakvensters met windbord op opengewerkt spant. Drieledige winkelpui met kroonlijst op geprofileerde klossen. Bovenvensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen.

• DEREEPER T., Koekelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaarten 3, 16, 20 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol