is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van dorpswoningen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerswoning Christiaen met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
Deze vaststelling was geldig van tot
Samenstel van twee woningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, beeldbepalende hoekpanden. Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht (omgeving van het brouwershuis). Deze huizen zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Op een prentbriefkaart van het marktplein voor de Eerste Wereldoorlog (na 1902) is bijna de volledige westwand van het plein ingenomen door gelijkaardige samenstellen van tweelaagse woningen.
Geelbakstenen samenstel van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen, rechts klimmende dakvensters). Aflijnende gootlijst, links boven geprofileerde baksteenfries, rechts op geprofileerde houten klossen. Getoogde muuropeningen onder strek, onderdorpels in blauwe hardsteen. Op de verdieping, blind venster (oorspronkelijk ook op de begane grond). Vernieuwd houtwerk, zie renovatie laatste kwart 20ste eeuw, gedeeltelijk naar oud model (geen herneming van de kruisindeling en de kleine roedeverdeling rechts), luiken.
Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)