Hoevesite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite

Beschrijving

Achterin gelegen hoevesite. De site gaat terug op een 18de-eeuwse pachthoeve en bestaat uit een boerenhuis met aanpalende stal (rechts), een parallelle schuur en een recente loods rond een gekiezeld erf. Op het erf, een witgeschilderd conisch opgemetseld hondenhok met rondboogopening.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) bestaat de hoeve uit twee parallelle volumes en een kleiner nutsgebouw in een boomgaard. De hoeve was toegankelijk via een landweg vanuit de Carrestraat. Op het primitief plan (circa 1835) is het boerenhuis weergegeven met een geïncorporeerde stal rechts, twee vrijstaande nutsgebouwtjes en een groot landgebouw. Het geheel is dan gelegen in een boomgaard met een moestuin achter de woning langs de straat. Toenmalig eigenaar is Joseph van Crombrugghe uit Gent. Voor 1932 (registratie kadaster in 1942) worden het grote landgebouw en een klein nutsgebouw afgebroken en wordt het boerenhuis aan de achterzijde uitgebreid in opdracht van eigenaar Fallon-Piers de Raveschoot.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde voor- en zijgevel onder zadeldak (rode mechanische pannen). Opkamer. Deels bewaard houtwerk met roodgeschilderde luiken.

Rechts aanpalende stal. Verankerde, wit geschilderde baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak met steile dakhelling en brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Aangepaste muuropeningen in voorgevel. Rechter zijgevel met grote beluikte laadopening boven staldeur, bewaard roodgeschilderd houtwerk.

Ten zuiden van het erf, langgestrekte dwarsschuur, gele baksteenbouw onder roodpannen zadeldak. Gedichte schuurpoort, ritmering van de erfgevel door lisenen. Zijgevel met uilengat.

Een erfbezoek werd geweigerd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1942/135.