Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Villa, volgens de kadastrale legger daterend van 1939 en gelegen boven het straatniveau in een omhaagde tuin. Deze villa vormt een getuige van het begin van de verkavelingsgolf die, vooral na de Tweede Wereldoorlog, de gehele zuidelijke helft van Kraainem in één villawijk zou veranderen.

Kubusvormig volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Strakke beraapte en beschilderde lijstgevels op dito plint, voorzien van markante halfcirkelvormige erkers in de voorgevel en linkerzijgevel. In de voorgevel boven de erker een bekronend balkon met verdiept deurvenster. De overluifelde inkom bevindt zich in de rechterzijgevel.

De vensters zijn rechthoekig en in de voorgevel rondbogig aan weerszijden van de erker. Bewaard schrijnwerk met ingewerkte rolluiken.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie C, 1939/42.

Auteurs: Thomas, Hans