erfgoedobject

Neotraditioneel getint burgerhuis

bouwkundig element
ID
208788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208788

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfopen burgerwoning in eclectische stijl met voornamelijk neotraditionele inslag, kadastraal geregistreerd in 1900. Rechts is er tegen de woning een extra toegangsdeur en een ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, die toegang geven tot de tuin rechts van en achter de woning.

Onderkelderd bakstenen breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (leien), getrapt dakvenster in de venstertravee voorzien van een windvaan met de initialen F.V.; dakkapel onder spitsdak boven de deurtravee.

Lijstgevel op gecementeerde plint gemarkeerd door decoratieve verwerking van lichtgekleurde baksteen in de aflijning van de risalieten, borstweringen, muurbanden en ontlastingsbogen. Voorts sierankers, verwerking van blauwe hardsteen voor de puilijst en pseudoconsoles in de risalieten. Licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels. Het schrijnwerk is vernieuwd, behalve voor de deur. Aflijnende houten kroonlijst op modillons. De rechterzijgevel heeft drie traveeën, waarvan beide uiterste blind zijn.

Tegelijk met de woning (circa 1900) werd een bijgebouw opgetrokken in de tuin. Dit kreeg in de twintigste eeuw een modernistisch uitzicht, het is niet duidelijk of het om een verbouwing of een nieuwbouw gaat. In ieder geval is de aanpassing niet kadastraal geregistreerd. Het gaat om een bepleisterd kubistisch volume onder plat dak, met een uitsprong aan de noordzijde. Opvallend is het horizontale vensterregister, het oculusvenster en de zenitale daglichtwerking in de werkruimte.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Kraainem, Sectie B, 1900/10.

Bron: THOMAS H. met medewerking van KENNES H. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Kraainem, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Thomas, Hans
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditioneel getint burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208788 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.